Solunum Terapisi

Solunum Terapisi, nefes alıp verme tekniğini geliştirmek için uygulanan ve bu alanda özel olarak geliştirilen bilgisayar yazılımı ile birlikte çalışan bir sistemdir. Solunum terapisinin amacı kişinin stres ve kaygı durumlarını yaşadığı anda kendini yatıştırmasını sağlamak için gerekli odaklanmayı öğrenmesidir.

 Solunum terapisi, hem zihinsel olarak hem de fiziksel olarak bireyin kendini odaklamasına ve bu sayede rahatlamasına yardımcı olur. Öğretilebilen teknikler içerisinde yer alan solunum terapisi, gerilimin azaltılması ve yüksek kaygının ortadan kaldırılması için oldukça yararlı olan bir tekniktir.  

Doğru bir teknik kullanarak nefes alıp vermek özellikle aşırı stres altında iken beyninizin sakinleşmesini sağlar. Bu sayede düşüncelerin daha rahat yönetilmesi aktif hale getirilir ve vücuttaki stresin azaltılması sağlanır.

Solunum Terapisi Tedavi Yöntemi

Solunum Terapisi Tekniği Kimlere Uygulanır? 

 

  • Doğru nefes alma tekniğini öğrenmek isteyenler 
  • Solunum sıkıntısı yaşayanlar  
  • Doktor önerisi ile gelen hastalar  
  • Kas hastalıklarından dolayı solunum sıkıntısı yaşayanlar  
  • KOAH hastaları 
  • Çocuk felci geçirenler  
  • Solunumu etkileyen çeşitli çocuk hastalıklarında  
  • Göğüs duvarındaki bozukluklarından dolayı nefes zorlanmalarında  
  • Obeziteden dolayı solunum sorunu yaşayanlar 
  • Çeşitli ameliyatlardan önce nefes egzersizi yapması gereken kişiler 
  • Hamilelik döneminde solunum sıkıntısı yaşayan bireyler 
  • Kanserli hastalarda  
  • Akciğer hastalarında  
  • Pastop ve Preop hastalarında  
  • Psikolojik rahatsızlıklarda yardımcı tedavi seçeneği olarak 
  • Panik atak rahatsızlığının kontrol altına alınmasında 
  • Kistik fibroziste hastalarında solunum terapisi tedavisi uygulanabilmektedir. 

Randevu ve Diğer Sorularınız İçin Bizi Arayın!

Bizi arayarak izlenmesi gereken süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. değerlendirme, özel eğitim, servis ve randevu tamamen ücretsiz, devlet destekli olarak sağlanmaktadır..

Solunum Terapisi Teknikleri Nelerdir?

Doktorların uyguladığı pek çok farklı solunum terapisi tekniği bulunmaktadır. Genellikle hastanın ihtiyaçlarına ve rahatsızlıklarına göre kişiye özel olarak teknikler uygulanmaktadır. En sık kullanılan solunum terapisi teknikleri ise şunlardır: 

Sama Vritti  

En sık kullanılan solunum terapisi tekniği olan Sama Vritti tekniği eşit bir şekilde nefes alıp verme olarak tanımlanmaktadır. Sama Vritti solunum terapisi oldukça sessiz ve sakin bir ortamda, aynı zamanda temiz hava girebilen alanlarda uygulanan bir tekniktir. Sama Vritti solunum terapisi tekniğinde nefes almadan önce dörde kadar sayılarak terapiye başlanır.  
 
Daha sonra nefes verirken de yine dörde kadar sayılır. Bu şekilde hastanın daha eşit aralıklar ile nefes alması sağlanmaktadır. Dörder saniyelik eşit dilimler ile nefesin düzenli bir akış haline gelmesi sağlanan Sama Vritti solunum terapisi tekniği özellikle sinir sisteminin rahatlaması açısından oldukça etkilidir. 

Nadi Shodhana

Solunum terapisi tekniği olan Nadi Shodhana uygulanırken nefes alıp vermenin bir dönüşü haline gelmesi sağlanır. Bu teknik genellikle yoga yapan kişilerin de en sık kullandığı nefes alma tekniğidir. Nadi Shodhana solunum tekniğini uygulamak için sağ baş parmak ile sağ burun deliği kapatılarak seansa başlanır. 
 
Ardından hastanın nefes alması için sadece sol burun deliğini kullanılması istenir. Nadi Shodhana solunum terapisi tekniği ile kişinin nefes kanallarının temizlenmesi sağlanmaktadır. Bir diğer solunum terapisi de Transformal nefes terapisi de en çok tercih edilen terapilerdendir. Hızlandırılmış solunum terapisi olarak bilinmektedir.  

Solunum Terapisi Nasıl Uygulanır?

Solunum terapisi seansları uzman nefes terapistleri eşliğinde yapılmaktadır.  

Solunum terapisinden istenilen sonuçların alınabilmesi için öncelikli olarak bu alanda profesyonel olarak hizmet veren kişilerden destek alınması gerekmektedir. Bireyin ihtiyaçlarına yönelik olarak doğru teknikler ile uygulanan solunum terapileri her zaman başarılı sonuçlar verebilmektedir.  

Bireyin ihtiyacı olduğu yönde bir vücut haritası belirlenmektedir. Solunum terapisti eşliğinde ortalama olarak 45 dakika kadar diyaframdan nefes alınarak oksijenin tıkanıklıkları açması sağlanmaktadır. Solunum terapisti sean sırasında sürekli olarak belirli bir nefes akışının kazanılması için tonlama ve olumlama teknikleri de kullanılmaktadır. 

En çok tercih edilen Transformal nefes tekniği tedavisi sırasında ise beden olarak da terapi sırasında kazanılan enerji hareketlilik yapabilmektedir. Bu sayede vücuttaki düşük frekanslı enerjilerin uzaklaşması sağlar. Hastalıkların iyileşmesi için daha yüksek frekanslı enerjilerin kazanılması sayesinde solunum sistemi de açılarak kişi kendi kendini iyileştirme sürecini de tamamlamaktadır.  

Solunum terapisinin son 15 dakikasında derin bir meditasyon evresine geçilmektedir. Bu bölümde kişinin devamlılığı sağlanmış olan doğal nefesi ile tanışması sağlanır. Solunum terapisi seansı bitiminde ise alışılan nefes alıp verme dengesini diğer bir seansa kadar yapması istenilmektedir. Bu sayede kişi diğer solunum terapisi seansına kadar kendi doğal nefes akışına alışabilecek ve rahatlayacaktır.

Yukarıda bahsedilen solunum terapisi tekniği diyafram tekniğidir. Bu teknik sonrasında kişi kendi kendini iyileştirme sürecinide öğrenmektedir.

Randevu ve Diğer Sorularınız İçin Bizi Arayın!

Bizi arayarak izlenmesi gereken süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. değerlendirme, özel eğitim, servis ve randevu tamamen ücretsiz, devlet destekli olarak sağlanmaktadır..