Duyu Bütünleme gelişim bozukluklarının tedavi edilmesi için geliştirilen bir terapi yöntemidir. Duyu bütünleme terapisi sayesinde dışarıdan alınan bilgilerin günlük hayatta kullanılabilmesi için beyin sayesinde kullanışlı hale getirilmesi sağlanmaktadır.
Özellikle duyu bütünleme terapisi çocukların yaşamış olduğu adaptasyon sorunlarının iyileştirilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Çocuklarda meydana gelen sinir sistemi bozukluklarında tercih edilen duyu bütünleme terapisi ile sinir sisteminin gelişimi sağlanmaktadır.
Duyu Bütünleme Terapisi Kimler İçin Uygulanabilmektedir?
- Dikkat eksikliği olan kişilerde
- Hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklarda ve gençlerde
- Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda
- Yaygın gelişimsel bozukluğu yaşayan ve otizm tedavisinde
- Serebral Palsi rahatsızlığı olan bireylerde
- Gelişim gecikmesi olan çocuklarda
- İnce ve kaba motor bozuklukları ile koordinasyon bozukluğu yaşayan kişilerde
- Görsel motor bozuklukları sorunu olan bireylerde
- Hem işitme hem de dil ve konuşma bozuklukları yaşayan kişilerde
- Erken doğum kaynaklı olarak bebeklerde yaşanan gelişim gecikmelerinde
- Hem genetik hem de kromozom bozukluklarının tedavi edilmesinde
- Sürekli yorgunluk ve dikkat süresinde azalma yaşayan kişilerde
- Saç ve tırnak kestirmeme, diş fırçalamama veya kişisel bakımı yaptırmama durumlarında
Fonksiyonel bir bozukluğun ortaya çıkmasına neden olan bu durum duyu bütünleme terapisi sayesinde ortadan kalkmakta ve iyileştirilebilmektedir.
Duyu bütünleme terapisi ile günlük yaşam aktivitelerinin daha sağlıklı bir şekilde oluşturulabilmesi için uygulanan nörolojik bir süreç olarak tanımlanabilmektedir.
Duyu Bütünleme Gözlem Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Kişilerde meydana gelen gelişim bozukluklarının en önemli nedeni beynin duyu bütünleme işlemini yerine getirememesidir.
Duyu bütünleme terapisine başlanılmadan önce bireyin anamnezi alınarak problemin esas nedenini öğrenmek için bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirme gözlem, duyu profili testi çıkartılması ve duyu bütünleme prognoz testleri ile tamamlanmaktadır. Duyu bütünleme gözlem değerlendirmesi yapılırken birey pek çok farklı metotlar kullanılarak bir değerlendirme içine alınmaktadır.
Bu evrede fiziksel, nörolojik gelişimsel, algısal ve duyusal yönden vermiş olduğu tüm tepkiler değerlendirilmektedir. Bunlar dışında motor becerileri değerlendirmesi ve el göz koordinasyon becerilerinin değerlendirilmesi de yapılmaktadır. Bireyin günlük yaşam aktivitelerinin ve davranışsal cevap değerlerinin ölçülmesi duyu bütünleme terapisinin en önemli aşamalarından biridir.
Duyu profili testi içerisinde ise duyusal bozukluklar, modülasyon bozukluklar ve cevap vermede oluşan bozukluklar detaylı olarak incelenmektedir. Duyu bütünleme terapisinin değerlendirme ölçütlerinin son evresinde ise duyu bütünleme değerlendirme testleri yapılmaktadır.
Bu testler içerisinde ise dispraksi, dokunma bölgesel dokunma, vücut algısı, oturma ve kalkma dengesi, şekil kopyalama, işitme ve konuşma becerisi, çevresel faktörlere verilen tepkiler, komut becerisi ve duyusal ve motor davranışlarının değerlendirme testleri yapılmaktadır.
Görsel ve uzaysal oryantasyonun yanı sıra çizim ve inşa beceresi ile elle şekil verme algısı ve beceresi de yine duyu bütünleme terapisinde yapılan testler içerisinde yer almaktadır. Yapılan tüm testler neticesinde ortaya çıkan değerlendirmelerde nörolojik bozukluklar duyu bütünlüğü fonksiyon bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Duyu Bütünleme Terapisi Nasıl Uygulanır?
Duyu bütünleme terapisi ile duyu bozukluğuna son!
Duyu bütünleme terapisi uygulanırken testlerin sonuçları ve bireyin gelişim sırası takip edilmektedir.
Birey bu süreçte eğer oldukça yavaş veya çok hızlı bir gelişim gösteriyor olsa bile duyu bütünleme terapisi içerisindeki testlerin ve metotların takip sırası asla değişmemektedir. Genel olarak duyu bütünleme bozukluğu yaşayan bireylerde hem akademik hem de sosyal yaşamlarında fonksiyonlarında bozukluklar görülmektedir.
Duyu bütünleme terapisi sırasında uzman terapistin çocuğu veya bireyi çevreye uygun şekilde yönlendirmesi beklenmektedir. Ayrıca terapi sonrasında birey için yapılmaya devam edilmesi gereken çalışmaların aksatılmadan devam edilmesi de tedaviyi hızlandıran en önemli etkenlerden biridir.
Duyu bütünleme terapisi genel olarak belirli bir sıra ile gelişmeyi hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Bu sıra ise primitif refleksler ve düzeltme reaksiyonları ile denge reaksiyonları gelişimlerini takip ederek oluşmaktadır. Duyu bütünleme terapisi içerinde uygulanan tüm terapi çalışmaları bireyin dikkatinin gelişmesi ve odaklanmasının sağlanmasını hedeflemektedir.
Bu gelişimleri ise hafıza ve muhakeme ile birlikte öğrenme gelişimleri takip etmektedir. Duyu bütünleme terapisi çocuklar için uygulandığında, çocuklara özel olarak düzenlenmiş ortamda ve çocukların ihtiyaçlarına yönelik olarak cevap alınabilecek alanlarda uygulanmaktadır.
Duyu bütünleme terapistleri, genellikle tedavinin daha kısa sürede ve hızlı bir şekilde etki edebilmesi için bireyin 24 saatini de terapi seanslarına göre düzenlemektedir. Duyu bütünleme terapisinin en önemli özelliği ise günlük yaşam içine dahil edilebilme özeliğine sahip olmasıdır.